Październik 2013
P W Ś C P S N
« wrz    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Wkrótce na blogu:

* szampon i odżywka Joanna Argan Oil *

* Effa clar Duo LaRoche Posay *

* peeling cukrowy do ciała Farmona *

Warzywna lasagne

Zawsze, gdy tylko zrobi się odrobinę chłodniej lubię sobie poeksperymentować w kuchni i przyrządzić dla bliskich smaczne danie;) Więc pewnie teraz częściej będą pojawiać się wpisy bardziej kulinarne.

Tym razem skusiłam się na dawno nie robioną przeze mnie lasagne i postanowiłam zrobić z niej nieco bardziej warzywne danie.

Czego potrzebujemy?

Do sporządzenia warzywnej lassagne potrzebne będą następujące składniki: (Przepis jest dla 2-3 osób)

  • makaron  lasagne
  •  ok 300 g mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowe)
  • pomidory z puszki
  • papryka czerwona i  biała ( możecie wybrać według uznania inne kolory)
  • cukinia
  • cebula
  • ser żółty
  • dwa ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  •  bazylia
  • według uznania można dodać inne warzywa np pieczarki

 

 

Jak się do tego zabrać?

Najpierw podsmażamy na złocisty kolor pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Następnie dodajemy do tego mięso mielone, które delikatnie podsmażamy. Mięso doprawiamy solą lub przyprawą kucharek. Kroimy paprykę i cukinię na niewielkie kostki i następnie łączymy warzywa z mięsem i wszystko razem smażymy, aż odparuje nagromadzona woda.

 

W między czasie blendujemy pomidory z puszki. Do pomidorowego sosu dodajemy według upodobać  sól, pieprz oraz dużą ilość oregano i bazylii ( przyprawy mogą być świeże lub suszone). Jeśli ktoś lubi może dodać także do sosu posiekany ząbek czosnku. Tak przygotowany sos można od razu połączyć z mięsem i warzywami. Wszystko razem dusimy przez około 5- 7 minut.

 

Płaty lasagne obgotowujemy we wrzącej i osolonej wodzie każdy przez około 5-8 minut, tak aby płaty dobrze zmiękły.

Gdy wszystkie składniki mamy gotowe naczynie żaroodporne odrobinę natłuszczamy i układamy warstwy lasagne.

Na samym dole układamy najpierw płaty makaronu, na to ja zawsze kładę odrobinę startego żółtego sera i dopiero na to kładę warstwę sosu z mięsem i także wierzch delikatnie posypuję żółtym serem ( dzięki umieszczaniu niewielkiej ilości sera pomiędzy każdą warstwą nasza lasagnia będzie się ładniej trzymać po pokrojeniu i będzie lepiej smakować). Na to ląduje kolejna warstwa makaronu. I tak na przemian, aż wypełnimy całe naczynie żaroodporne. Na samym wierzchu dajemy solidną ilość startego żółtego sera (może być w plastrach). Oczywiście jeśli ktoś chce całość można okrasić sosem beszamelowym;)

 

        

Tak przygotowane danie wkładamy do nagrzanego piekarnika do około 200 st. C na około 25-30 minut i gotowe;)

Niestety lasagnia tak smakowicie wyglądała i pachniała po upieczeniu, że z tego wszystkiego zapomniałam zrobić zdjęcie gotowego dania, ale na pewno jeszcze powtórzę ten przepis i w tedy postaram się powstrzymać swoje łakomstwo i dodać wam zdjęcie;)

15c komentarze/y do Warzywna lasagne

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>